Ugrás a tartalomhoz
Előző cikk
Most olvasod:
Mobilitás és stabilitás
Következő cikk

Mobilitás és stabilitás

Mobilitás, csípőmobilitás szerepe a powerben

 

Legtöbben tapasztaltuk már edzőtermi pályafutásunk során, hogy guggolás után fájt itt-ott, esetleg nem tudtuk elérni a kellő mélységet, vagy pedig ahogy haladtunk lefelé, úgy csavarta egyre kijjebb a lábfejünket a mozgás.

 

Az esetek 90%-ában ennek a hátterében ízületi mobilitás, és/vagy stabilitás probléma áll fenn. Ezek közül az esetek közül a legtöbbször a csípő a hunyó. Egyik oka, hogy sajnos nagyon keveset használjuk a csípőnk teljes, vagy közel teljes mozgástartományát, másik oka pedig az ülő életmód, ami következtében a csípőhorpasz izmok berövidülnek és gátolnak minket az egészséges mozgásban. 

 

És mi ennek az eredménye?

Térdfájdalom, alsóháti fájdalom, hasonló fájdalmak…

 

Na de mi köze van a csípőmnek a térdfájdalmamhoz!?

Az ízületrendszerünk úgy lett összeállítva, hogy mobil és stabil ízületek követik egymást. Fent megtekinthető egy ábra róla.

Nagyon nagy hatással vannak egymásra, ugyanis ha egyikőjük (pl boka) nem látja el rendesen a feladatát, akkor a társának (ezesetben térd) kell “besegítenie” a munkába. Azonban egymás munkájába nem szabad belesegíteniük, mert abból csak gond lesz! A boka mobil, a térd pedig stabil munkát végez. 

 

Szóval ha valahol fájdalmat észlelünk, akkor a diszfunkció (feltéve ha az van) leggyakrabban nem lokálisan, hanem közvetlen mellette keresendő.

 

Példa erre a jelenségre:

Tételezzük fel, hogy vizes a fal. Az látszólag megoldás lesz rá, hogy rávakolunk, meszelünk, festünk. Ideig-óráig még jó is lehet kívülről, de mivel az okot nem oldottuk meg, ezért nagyon hamar újra fel fogja ütni a fejét ez a probléma. A probléma forrása tetőn keresendő, ugyanis ott van egy lyuk, ami miatt beázik a fal. Ha a tetőt megjavítjuk, a falon onnantól kezdve nyugodtan kijavíthatjuk a hibát, mert nem fog megint beázni, vagyis minden szuper!

 

Vizes fal=fájdalom a térdben

Tetőn a lyuk=csípőmobilitás hiánya

 

Tételezzük fel, hogy fáj a térdünk. Az látszólag megoldás lesz rá, hogy kenegetjük, fájdalom csillapítót szedünk. Ideig-óráig még fájdalommentes is lehet de mivel az okot nem oldottuk meg, ezért nagyon hamar újra fel fogja ütni a fejét ez a probléma. A probléma forrása a csípőben keresendő, ugyanis ott mobilitási probléma van, ami miatt kompenzálnia kell a térdnek ezt a mobilitáshiányt (stabil ízület létére). Ha a csípő újra mobilis lesz, a térdet onnantól kezdve nyugodtan fájdalommentesíthetjük, mert nem fog megint visszaesni, vagyis minden szuper!

Kosár Vissza

A kosarad üres.

Vásárlás
Vissza